Vnitřnosti

Vnitřnosti jatečních zvířat, hovězí, telecí a vepřové jsou velmi ceněné zejména pro obsah biologicky hodnotných látek. Orgánové maso, jak jsou vnitřnosti také někdy nazývány, v sobě obsahuje vysoký podíl v tucích rozpustných vitamínů a také nenasycené mastné kyseliny.

Z naší nabídky si můžete zakoupit vnitřnosti hovězí, telecí a vepřové, ze kterých můžete vhodnou přípravou vyčarovat mnoho klasických i netradičních chutných pokrmů.


 

Játra

Ať už se jedná o játra hovězí, telecí nebo vepřová, nacházejí využití v celé řadě receptů. Tím nejklasičtějším je pravděpodobně jejich úprava smažením nebo dušením na cibulce se slaninou, případně ve smetanové omáčce. Hovězí játra mají v porovnání s vepřovými nebo telecími mnohem výraznější hořkou chuť, která může jejich využití o něco omezit. Hodí se však i jako základ pro přípravu například domácích paštik.

Dršťky

Dršťky jsou v podstatě části předžaludků hovězího dobytka – čepce, bachoru a knihy. Tyto předžaludky jsou po porážce dobytka vyprázdněny a důkladně vyprány v několika cyklech, jejichž cílem je odstranění nečistot a zachování pouze čisté bílé svaloviny. Hlavním využitím hovězích drštěk je pravděpodobně dobře známá dršťková polévka.

Býčí žlázy

Jedná se o varlata dospělých býků nebo telat, která jsou před prodejem jsou očištěna a zbavena blan. V tradiční asijské medicíně mají žlázy pověst kvalitního afrodisiaka, avšak využití nacházejí i v klasické (nejen) české kuchyni. Tradičním způsobem přípravy býčích nebo telecích žláz je jejich smažení v trojobalu, při kterém není třeba je příliš dochucovat. Dalším způsobem úpravy může být například také grilování.