Telecí maso

Telecí pupek

Telecím pupkem je nazýváno měkké maso bez kostí z břicha zvířete. Na rozdíl od hovězího pupku je ten telecí podstatně tenčí a relativně více šlachovitý. Z těchto důvodů není vhodný k přípravě například flank steaku připravovaného z hovězího pupku. Telecí pupek se však právě díky své nevelké šířce hodí jako základ k různým plněným masovým roládám nebo na pomalé dušení v troubě, při kterém se v mase přítomné šlachy doslova rozpustí a dodají vynikající chuť zbytku masa.

Telecí roštěná

Někdy také nazývána „telecím hřbetem“, roštěná pochází z hřbetní části zvířete. Spolu se svíčkovou se jedná o jedno z nejjemnějších a nejkvalitnějších mas. Telecí roštěná je tvořena pravidelnými a jemnými vlákny, díky čemuž si při vhodné úpravě zachovává velkou šťavnatost a křehkost. Toto maso je ideální na pečení nebo grilování, přičemž je třeba dbát na to, aby se maso příliš nevysoušelo. Z takto pečeného masa lze poté připravit například roastbeef nebo pečené plátky.

Telecí svíčková

Nejjemnější a nejkřehčí část telecího masa. Název tohoto kusu masa je odvozen od jeho tvaru, který vzhledově připomíná svíci. Telecí svíčková je podstatně menší než svíčková hovězí, kvůli čemuž se liší i její využití. Vzhledem ke své velikosti se telecí svíčková nehodí k přípravě klasických steaků, avšak je ideální na rozličné grilované nebo pečené medailonky, či se hodí k pečení v celku a následnému nakrájení na tenké plátky.