Telecí maso

Telecí maso je maso z telat – z mladších kusů tura domácího. Jeho chuť je velmi jemná a maso samotné je libové a křehké. Jedná se o světlé maso, které má chutí a strukturou blíže spíše ke kuřecímu, krůtímu nebo vepřovému masu. Díky své snadné stravitelnosti a nízkému obsahu tuku je vhodné zvláště při dietách či pro dětskou stravu. Telecí maso je bezpochyby nejoblíbenější v Itálii, kde vznikla velká řada specialit právě z telecího.

Telata jsou porážena ve věku zhruba okolo sedmi až osmi měsíců, ve váze, pohybující se okolo 100 kilogramů. I proto je telecí maso o něco dražší než maso hovězí, kterého se z jednoho kusu dobytka získá podstatně více.


Telecí falešná svíčková

Jindy také nazývána „kulatá plec“ nebo „židovská svíčková“. Název tohoto kusu masa je odvozen od podobnosti s pravou svíčkovou, od které se příliš neliší tvarem a vzhledem, ale také strukturou a využitím. Falešná svíčková pochází z přední části plece a je ideální například k přípravě steaků, v případě telecího masa k přípravě grilovaných medailonků apod. V neposlední řadě lze tento kus využít také k přípravě tatarského bifteku.

Telecí krk

Jak již název napovídá, jedná se o kus masa pocházející z oblasti okolo krku a páteře telete. Maso z krku bývá často šlachovitější, čímž dodává pokrmům z něj připraveným silnou a výraznou chuť. Kvůli své struktuře se toto maso příliš nehodí na přípravu steaků, plátků a podobně, nicméně najde skvělé uplatnění nakrájené na menší kousky například v dušených masových směsích nebo rozličných omáčkách.

Telecí plec

Telecí plec je maso pocházející z přední nohy. Masem prochází relativně velké množství svalových svazků a je celkově šlachovitější. Díky vysokému obsahu kolagenu je tento kus masa velmi šťavnatý. Z těchto důvodů se příliš nehodí ke krájení na plátky, nicméně je ideální k pokrájení na kostky nebo nudličky, ze kterých lze poté snadno připravit rozličné guláše, ragú nebo jiné masové směsi a omáčky.