Speciality z hovězího a telecího masa

U nás v bourárně Vám na objednání můžeme nabídnout také několik vybraných specialit z hovězího masa.

Hovězí líčka

Telecí ossobuco

Ossobuco je v podstatě maso z kližky, která je ovšem netradičně přeříznuta příčně a to včetně morkové kosti. Název pochází z Itálie, kde se tato specialita také zrodila a v překladu znamená „kost s dírou“. Příčně uříznutá kližka je ceněná zejména pro obsah morku z kosti, který přispívá k silné chuti a šťavnatosti pokrmů z ossobuca. Kližka sama o sobě obsahuje relativně vysoké množství kolagenu, díky čemuž je maso jemné a křehké, zvláště v kombinaci s křehkostí telecího masa jako takového.

Hovězí a telecí oháňka

Jak napovídá název, jedná se o nařezanou oháňku hovězího dobytka. Oháňka je tvořena podlouhlými kostmi obalenými relativně velkou vrstvou masa. Na první pohled má oháňka podobné využití jako ostatní kosti, tzn. v polévkách nebo vývarech, nicméně není problémem z oháňky připravit také třeba ragú nebo podobné masové směsi, které díky vývaru z kostí získají o to intenzivnější chuť. Některé recepty uvádějí také oháňku pečenou či dušenou.