Hovězí maso

Hovězí falešná svíčková

Také nazývaná „židovskou svíčkovou“ či „válečkem“, falešná svíčková je maso ze zadní kýty hovězího dobytka. Sval má čistě kulatý tvar, je hladký a pravidelný. S pravou hovězí svíčkovou není toto maso spojováno jen díky podobnému tvaru, ale také díky tomu, že je velice jemné a libové. Stejně jako svíčková nebo roštěná se hodí k přípravě tatarských bifteků, steaků nebo medailonků. Kromě toho je maso z falešné svíčkové velice libové a dietní.

Hovězí kližka

Maso z oblasti pod kolenem předních i zadních nohou se nazývá kližka. Jde o kus masa prorostlý klihovitými vrstvami kolagenních vláken, což jsou vlastně pojivové a vazivové tkáně tvořené bílkovinou. Tím dodává pokrmům z ní připraveným zajímavou a netradiční konzistenci. Díky zmiňovanému obsahu kolagenu se maso z kližky ideálně hodí k dušení, při kterém změkne a doslova se rozplývá. Takto připravená nachází využití zejména v guláších, ragú a podobných masových směsích.

Hovězí přední plec

Část hovězí masa z předních nohou zvířete. Využití v kuchyni se určuje převážně podle tvaru a velikosti jednotlivých nabouraných porcí. Plec je maso relativně univerzální a při vhodné úpravě se hodí k přípravě takřka jakýchkoli pokrmů. Nižší kusy je možno pokrájet do masových směsí, gulášů a ragú, lépe tvarované pak nabízejí možnost krájení na plátky a přípravu například různých tradičních omáček.