Hovězí maso

Hovězí maso je kulinářský název pro maso tura domácího. Po vepřovém a drůbežím mase se jedná o třetí nejkonzumovanější druh masa na světě. První kusy hovězího dobytka byly domestikovány zhruba před 10 000 lety a od té doby jsou tato zvířata chována nejen na maso, ale také pro své mléko, kůže apod. či jako tažná zvířata. Od té doby bylo vyšlechtěno velké množství dalších plemen, některá speciálně určená pro masnou produkci.

Býci, jejichž maso zpracováváme v naší bourárně jsou poráženi ve věku okolo 27 – 28 měsíců, jedná se tedy o maso mladé a křehké.


Hovězí svíčková

Svíčková je maso pocházející ze zadní čtvrtě hovězího dobytka. Sval svým úzkým a podlouhlým tvarem připomíná svíci, odtud jeho název. Jedná se velice kvalitní, křehké a šťavnaté maso. Za tyto kvality vděčí hovězí svíčková především svému umístění, ve kterém je vystavována jen minimální námaze. V kuchyni nachází největší využití v přípravě libových jemných steaků či medailonků a grilovaných minutek.

Hovězí roštěná

Hovězí roštěná je pruh hovězího masa umístěný nad středovou částí páteře. Rozděluje se na vysoký a nízký roštěnec, přičemž oba kusy jsou velice šťavnaté a nabízejí kvalitní přiměřeně prorostlé maso. Vysoký roštěnec má svojí stavbou i umístěním blíže k masu přednímu a je celkově prorostlejší než roštěnec nízký. Už díky svému tvaru a struktuře nabízí hovězí roštěná jednoznačné využití pro přípravu steaků. Specialitou z roštěné je také tzv. roastbeef . Mimo to se hodí i na tatarské bifteky či k omáčkám.

Zadní hovězí

Zadní hovězí maso je už kvůli své poloze nepříliš jemné a křehké, zejména kvůli namáhání svalů, z nichž pochází. Na druhou stranu se však jedná o maso velice libové a šťavnaté, a je-li dostatečně vyzrálé nabízí bohaté využití v kuchyni. Vyšší a dobře tvarované kusy zadního masa se hodí ke krájení na plátky a úpravě na stejný způsob jako steaky. Kromě toho se toto maso hodí také k dušení nebo pečení, přičemž nachází uplatnění v rozličných omáčkách nebo pečeních.