Produkty

 

O mase z Netěchovické bourárny:

Klíčovým sortimentem produkce netěchovické Bourárny je vyzrálé hovězí maso z býků z vlastního chovu, doplněné o čerstvé telecí maso stejného původu. Dobytek vyrůstá ve stájích v areálu Statku Netěchovice, krmen senáží nebo senem z okolních luk a polí, za péče majitele statku pana Netíka, jeho rodiny a zaměstnanců. Po dosažení dané hmotnosti a stáří jsou zvířata porážena na malých rodinných jatkách a ve čtvrtích převezena zpět do Netěchovic do chladího boxu bourárny. Zde, v malém, ale moderním a profesionálně vybaveném provozu je telecí maso zpracováno v řádech několika dnů, hovězí pak zraje ve visu metodou suchého zrání za kontrolované teploty a vlhkosti minimálně dva až tři týdny. Doba zrání zaručuje, že maso bude na talíři křehké a měkké. Poté nastává fáze bourání, kdy je maso očištěno a rozbouráno podle přání zákazníka. Nabourané a očištěné maso je vakuově baleno a označeno etiketou se všemi náležitými informacemi podle platné legislativy. Veškerý provoz je zároveň pod pravidelnou kontrolou státní veterinární správy. Hovězí i telecí maso je možné zakoupit buď v malém obchůdku přímo v bourárně či u spřátelených dodavatelů farmářských potravin.


Chov býků, z nichž pochází naše hovězí maso se nachází přímo v areálu Statku Netěchovice a můžete jej vidět při návštěvě Jihočeského zemědělského muzea. Na naší farmě chováme a zpracováváme převážně býky Holštýnského skotu, což je celosvětově nejrozšířenější plemeno hovězího dobytka. Zachová si, alespoň v Evropě a České republice, střední velikost a přiměřenou užitkovost jak v mléčné, tak masné produkci.


Po porážce visí hovězí maso v chladícím boxu bourárny minimálně 14 dní, v některých případech i déle. Takto maso zraje. Po uplynutí doby zrání začínáme maso bourat. Nabourané kusy hovězího masa jsou očištěny od přebytečného tuku a částí oschlých během zrání. Dvoutýdenní doba zrání zaručuje, že maso bude na talíři křehké a jemné.


Po nabourání jsou jednotlivé porce masa vakuově zabaleny. Zabrání se tak přístupu vzduchu k masu, které tak zbytečně nevysychá a neztrácí ze své kvality a šťavnatosti. Mimo to pak jednotlivé porce masa v balíčcích dále dozrávají.


Každý  kus masa je po vakuovém zabalení zvážen označen přehlednou etiketou, na které jsou uvedeny všechny údaje o konkrétním kusu. Mimo hmotnosti a ceny tak lze dohledat například i původ zvířete, z něhož maso pochází.


Maso si můžete zakoupit v našem obchodě přímo u bourárny, v areálu Statku Netěchovice. Doporučujeme se předem telefonicky nebo e-mailem domluvit na dostupnosti určitých kusů masa. Objednávat maso můžete samozřejmě také prostřednictvím telefonu nebo e-mailu, my vám jej připravíme k vyzvednutí.


Vyzrálé maso z Netěchovické Bourárny je poté na talíři jedinečným zážitkem. Nevíte-li, co si s nějakým druhem masa počít, či jaký kus zvolit k přípravě určitého pokrmu, neváhejte se zeptat našich zaměstnanců, kteří vám ochotně poradí.