Recepty z hovězího masa

Recepty z hovězího masa:

Balkánské ćévapi; Pečená hovězí žebra


Balkánské ćévapi

Mnoho z nás si  tradiční balkánský pokrm ćévapi, někdy také nazývaný ćevapčići pravděpodobně pamatuje ze školních jídelen, kde byly tyto masové šišky obyčejně podávané s bramborem, plnotučnou hořčicí a kolečky syrvé cibule. Tato počeštěná varianta se od té balkánské v mnohém liší, neboť originální ćevapčići se servíruje spíše na způsob jakéhosi burgeru v kulatém chlebu zvaném lepinja.

Na masovou směs pro ćévapi budete potřebovat:

  • čtvrt kila hovězího masa
  • čtvrt kila vepřového masa
  • jarní cibulku
  • sladkou papriku
  • sůl
  • pepř
  • olej

Maso smícháme s kořením, pokrájenou cibulkou a vytvarujeme z něj asi 5 cm dlouhé šišky o šířce palce. Masové šišky následně ze všech stran důkladně osmažíme na rozpáleném oleji.

Jak jsme již popsali v úvodu, masové šišky jsou tradičně podávané v kulatém balkánském chlebu. Ten si také můžete doma připravit.

Na chléb lepinja budete potřebovat:

  • 1/4 litru vody
  • lžičku soli
  • hladkou mouku
  • olej
  • droždí

Do mísy nalijeme vodu a do ní rozmícháme asi polovinu kostky droždí. Postupně do vody přidáváme mouku. Těsto musí být konzistentní, ale musí se se vám stále lepit na prsty a být velmi vláčné. Do těsta přidáme sůl a zapracujeme ji. Vzniklou kouli těsta potřeme olejem, jemně vtlačíme a necháme 15 minut na teplém místě pod utěrkou odpočinout. Po 15 minutách si těsto ještě jednou prohněteme a rozdělíme na 4 části. Ty si připravíme na plech s pečícím papírem. Těsto si potřeme olejem a prsty ho rozprostřeme na asi půl centimetru silnou placku o poloměru asi 20 cm. Placky pečeme v troubě předehřáté na 200 stupňů asi 15 minut.

Správné ćévapi se neobejdou bez klasické balkánské omáčky zvané ajvar.

Na ajvar budete potřebovat:

  • lilek
  • červené papriky
  • česnek
  • olej
  • sůl
  • pepř
  • chilli

Nejprve si papriky a lilek omyjeme, následně rozpůlíme a pečeme 180 stupňů asi hodinu. Z upečené zeleniny sundáme slupku a přendáme ji do hrnce. Zeleninu rozmixujeme a ještě podusíme s prolisovaným česnekem, dochutíme kořením a přidáme pár kapek oleje (olivového, řepkového).


Pečená hovězí žebra

Mnoho lidí si při přípravě hovězích žeber není jisto. Žebra jsou obecně považována za tuhé, šlachovitě a nepříliš kvalitní maso. Tento recept vás ovšem vyvede z omylu. Žebra pečená podle toho receptu jsou měkká, šťavnatá a doslova se rozpadají. Ideální přílohou může být například bramborová kaše.

Na žebra budete potřebovat:

  • 4 žebra na pečení
  • 1 palička česneku
  • 1 velký rajčatový protlak nebo passatu
  • hrst sušených rajčat (popř. čerstvých)
  • sůl
  • pepř

Žebra vložíme do pekáče, osolíme a opepříme. Následně podlijeme vodou. Do pekáče přidáme rajčatový protlak nebo passatu a sušená rajčata. Do pekáče ještě vložíme pokrájené stroužky z celé paličky česneku. Pekáč důkladně přiklopíme tak, aby pára při dušení nemohla unikat ven (v takovém případě by se žebra vysušila a byla by tuhá). Pečeme na 130 stupňů asi 5 hodin.